مقاله‌‌های آموزشی ایزو

همه چیز درباره ایزو

همه چیز درباره ایزو
3
(2)

همه چیز درباره ایزو

احتمالا تاکنون درباره استانداردهای ایزو (ISO) چیزهایی شنیده‌اید یا شرکت‌هایی را دیده‌اید که گواهینامه خود را بر روی سند، محصولات و… نمایش می‌دهند. اما دقیقا می‌دانید ایزو چیست و چه مفهومی دارد؟ در این مقاله همه چیز درباره ایزو را به شما توضیح می‌دهیم و به این می‌پدازیم که ایزو به چه معناست و سعی می‌کنیم اطلاعاتی کافی در مورد این مفهوم به شما ارائه کنیم.

در واقع کشورهای دنیا هر کدام استانداردهای خاص خودشون را دارند. سازمان ایزو هزاران استاندارد در زمینه و موضوعات مختلف است و مورد تایید کشورهای عضو قرار گرفته سازمان ایزو از کمیته های مختلفی شکل گرفته که وظیفه آن تدوین استانداردهای مربوط به آن کمیته است. هر شرکت یا موسسه ای بتواند از علائم ایزو بر روی محصولات خود استفاده کنند در واقع توانسته است کیفیت و برتری بر روی محصولات خود نشان دهد.

 ایزو سازمان بین‌المللی استاندارد (International Organisation for Standardisation) به اختصار ایزو (ISO) نامیده می‌شود. این سازمان در سال ۱۹۴۶ با ۲۵ مهندس عمران برای به‌دست ‌آوردن اجماع در کشورهای مختلف اروپایی برای داشتن مجموعه‌ای ثابت از مشخصات برای یک موضوع منحصر به فرد تاسیس شد. مخفف ایزو که این واژه سازمان بین‌المللی استاندارد نیست! ایزو در زبان‌های مختلف به شکل‌های متفاوتی بیان می‌شود.

 

همه چیز درباره ایزو

 

گواهینامه ایزو چیست؟

گواهینامه ایزو بیان کننده پیاده سازی یا استاندارد سازی گواهینامه ایزو است. احتمالا سوال شما در این گام این است گواهینامه ایزو چیست؟ گواهینامه ایزو نوعی گواهی است که تضمین می‌کند خدمات، محصول یا سیستم از الزامات استاندارد برخوردار است. این گواهینامه استانداردها را توسعه می‌دهد و نهادهایی می‌توانند مطابقت با آن استاندارد تایید کرد.

بر اساس ISO، عبارت گواهینامه ایزو (ISO certification) نباید برای نشان دادن این که یک محصول یا سیستم توسط یک سازمان صدور گواهینامه مطابق با ایزو تایید شده است، استفاده شود. ایزو ارجاع به محصولات یا سیستم‌های دارای گواهی شناسنامه استفاده می‌شود. برای مثال ایزو توصیه می‌کند که به جای عبارت (ISO certified) از عبارت ISO 9001:2015  استفاده کنید. این به طور کامل استاندارد مورد تایید را مشخص می‌کند؛ از جمله این که در این مورد نسخه ایزو ۹۰۰۱ در سال ۲۰۱۵ منتشر شده است.

روش های تدوین استانداردهای ایزو چیست؟

سازمان بین‌المللی ایزو یک فرآیند شش مرحله‌ای برای اجرای استانداردها دارد و این مراحل عبارتند از:

مرحله پیشنهاد

اولین  گام برای تدوین استاندارد ایزو زمانی شروع می‌شود که گروه های مصرف کننده و انجمن های صنعتی درخواستی ارائه دهند. کمیته ایزو مشخص می‌کند  که آیا استاندارد جدیدی واقعا نیاز  است یا خیر.

مرحله مقدماتی 

دومین گام برای تدوین استاندارد ایزو یک گروه کاری است که برای تهیه پیش‌نویس کاری استاندارد جدید تشکیل می‌شود. هنگامی که پیش‌نویس رضایت‌بخش تشخیص داده شود، کمیته مادر گروه تصمیم می‌گیرد که کدام مرحله بعدی رخ دهد.

مرحله کمیته

این گام کاملا اختیاری است که کمیته اصلی و پیش‌نویس استاندارد تدوین ایزو را بررسی کرده و نظر می‌دهند. هنگامی که کمیته مورد نظر محتوای فنی پیش‌نویس به اجماع رسید، می‌تواند به مرحله بعدی گام برداشت.

مرحله انتشار

است که اگر اعضای ایزو استاندارد جدید را تایید کنند، FIDS مرحله  انتشار به عنوان یک استاندارد رسمی بین‌المللی منتشر می‌شود و اعضای شرکت‌کننده ایزو در مورد تاییدی‌های استاندارد ایزو رای خواهند داد.

دلایل سازمان‌ها برای دریافت ایزو چیست؟

چرا باید گواهینامه ایزو دریافت کنیم چون همیشه معطوف به توجه مشتری نیست. یکی دیگر از دلایل دریافت ایزو، می‌تواند متوجه مناسبات درون‌سازمانی یا شرکت‌ها باشد. ایزو از شما می‌خواهد تا فرآیندهای شرکت خود را با استفاده از معیارهای تجاری استفاده کنید. هدف از این کار کنترل و مدیریت فرآیند های کسب و کار است.

سیستم مدیریت بهداشت و ایمنی استاندارد بین المللی شغلی جهانی است ، ‌برای محافظت از کارمندان در برابر حوادث و بیمارهای مربوط و برای کاهش هرگونه صدمات جبران ناپذیر به کارمندان و مشاغل است. 

 

 

 

روی یک ستاره کلیک کنید تا به ما امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 3 / 5. تعداد آرا: 2

تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *